Jeroen Odijk

Jeroen Odijk

Profielfoto van Jeroen Odijk

Senior data management consultant
Docent data management

Bekijk de andere docenten

Marcel-Jan Krijgsman

Marc Jacobs

“Ook data gedreven werk is mensen gedreven werk” 

“Data is voor veel organisaties misschien wel het meest waardevolle bezit. Data vertelt hoe de organisatie presteert, hoe de klanten reageren op acties van de organisatie, hoe succesvol producten zijn, waar de kansen liggen, etc. Daarnaast is de data van de organisatie de basis voor de verslaglegging en verantwoording aan de in- en externe stakeholders.  

Ondanks dat iedereen inmiddels de waarde van data wel inziet, kost het de meeste organisaties toch veel inspanning, en dus geld, om kwalitatief goede data te verkrijgen en te gebruiken. 

Het ontsluiten van data van de vele applicaties, deze data integreren en opwerken tot informatie is complex en bewerkelijk. 

Dit heeft niet alleen een technische oorzaak, maar veel vaker een organisatorische: wie in de organisatie is nu eigenlijk verantwoordelijk dat de data de juiste kwaliteit heeft en snel toegankelijk is voor iedereen in de organisatie? 

In de dagelijkse praktijk is de kwaliteit en betekenis van de data helemaal niet zo duidelijk, of is niet precies bekend of, en hoe, de data mag worden gebruikt. De processen in een organisatie die dit moeten borgen, de data management processen, zijn vaak niet goed ontwikkeld of geheel afwezig.  

Dit is het werkveld van data management. 

Data management is een integrale discipline die mensen, processen en systemen laat samenwerken om een organisatie structureel te voorzien van relevante en kwalitatief hoogwaardige data en informatie op het moment dat de data nodig is. 

Data management behandelt het verzamelen, verwerken en distribueren van data als een business proces, net zoals het produceren van producten.

Deze bedrijfskundige aanpak van data management is mijn handelsmerk.“

Aldus Jeroen Odijk

Jeroen Odijk studeerde Technische Bedrijfskunde aan de TU Eindhoven en studeerde af in de richting operational research en statistiek. Na zijn studie ging hij als informatie analist aan de slag bij KPN. Hij volgde vervolgens de opleiding Informatietechnologie aan de Universiteit Leiden. Na zijn functie als informatie analist bij het toenmalige TPG ging hij bij ING aan de slag  als data manager. Daar was hij medeverantwoordelijk voor de klantendata(bases) van de afdeling Customer Intelligence. Daar maakte hij ook de de eerste ontwikkelingen in machine learning mee. 

Vanaf 2006 werkte hij als business consultant bij de afdeling Informatie Management van een verzekeraar. Daar heeft hij onder andere lean six sigma geïntroduceerd als black belt, verschillende implementatie trajecten gedaan (SolvencyII, GDPR) en ook het data management vorm gegeven. Ook is hij daar een tijdje de voorzitter van de OR geweest.  

In 2019 volgde de opleiding CDSP van de DIKW Academy en belandde zo bij DIKW. 

Jeroen is een verbinder, ervaren en breed georiënteerd. Hij is analytisch, pragmatisch, stressbestendig en resultaatgericht. Door de jaren heen heeft Jeroen een visie op data management ontwikkeld en draagt deze ook uit, o.a. als docent van de DIKW Academy. Hij is een teamplayer en doet aan coaching in een team.   

Bij klanten werkt Jeroen met de DIKW piramide, het Analytical Capability Maturity Model (ACMM) en Data science waardeketen. Bij ALFAM werkte Jeroen aan het plannen, adviseren en implementeren van het data governance en data management. Uiteindelijk gaat het bij elk bedrijf of organisatie om het creëren van waarde met data.

De wereld verandert snel en dat geldt ook voor de wereld van data science en data management. Het beschikbaar maken van data wordt steeds belangrijker. Met de ruime kennis en expertise van Jeroen zorgt hij ervoor dat de klant altijd de beste oplossing krijgt.