Data en Analytics CoE Bootcamp

Data en Analytics CoE Bootcamp

Leg de basis in deze opleiding voor jouw data gedreven organisatie door je BICC te transformeren naar een Data en Analytics Center of Excellence

Locatie: Nieuwegein

Opleidingsduur: 3 dagen 

Tijd: 9:30 -16:30

Start: Nog niet bekend


Lessen: face to face en online

Kosten: EUR 1785,- (excl. BTW)

Lesdag: Nog niet bekend

Certificaat: Data en Analytics CoE

 


Introductie

Er komt van alles op je af als manager van een Business Intelligence Competence Center (BICC) in een organisatie: “we moeten data gedreven worden”, “waarom gebruiken we geen deep learning”, “moeten we ook niet naar de cloud”, “wat is nu eigenlijk jullie waarde voor ons bedrijf”, maar ook “kan je dit lijstje leveren”.  Je wordt constant bestookt met heel praktische tot zeer strategisch gerichte vragen waarop men direct een antwoord verwacht. Ondertussen is de organisatie om je heen veranderd, is de wereld van data en analytics sterk geëvolueerd en jouw BI team heeft steeds meer moeite om aan te haken, zo tussen de dagelijkse taken door.

Kom bij ons om, in drie dagen verdeeld over een periode van drie weken, je BICC door te kunnen lichten en een update te krijgen van de ontwikkelingen in het Data en Analytics ecosysteem. Dit wordt gevolgd door praktische en concrete handvatten om je BICC te transformeren naar het Data en Analytics Center of Excellence (D & A CoE), zoals door onder andere Gartner wordt gezien als de logische opvolger van het BICC.

Kernbegrippen:

 • van reactief leveren naar pro-actief promoten van Data en Analytics
 • van competence center naar value center
 • van classic BI naar de integratie van Advanced Analytics en Data Science in je bedrijfsvoering en hoe dat meerwaarde oplevert voor je bedrijf.


Kortom: samen met je D&A team klaar staan met het portfolio aan kennis en capaciteiten die men in de nabije toekomst als organisatie van je vraagt.

Echt iets voor jou?!

Deze bootcamp is bedoeld voor (toekomstige) managers van een BICC. Je zoekt naar mogelijkheden om jouw BICC organisatorisch en inhoudelijk naar een hoger analytisch niveau te brengen. Door te transformeren naar een D & A CoE ben je beter in staat om meer businesswaarde te creëren op basis van de data binnen en buiten jouw organisatie. De mix van best practices en nieuwe ontwikkelingen in Data en Analytics zal je BI en Analytics kennis verdiepen en verbreden. Met deze kennis ben jij de analytical champion in je eigen organisatie!

Inhoud

Leerdoelstelling

Het doel van deze cursus is om ‘hands-on’ ervaring op te doen in transformeren naar of opzetten van een D & A CoE binnen de mogelijkheden en doelstelling van jouw organisatie. Het is belangrijk om bewust te zijn van de randvoorwaarden om een D & A CoE succesvol in te richten zodat data daadwerkelijk waarde toevoegt in jouw organisatie .

Om dit te bereiken zullen we ons concentreren op de volgende onderwerpen:

 • Theoretische achtergrond van het D & A CoE? Waarin verschilt deze van een BICC. Waarom zou je moeten transformeren? Wat is de toegevoegde waarde voor jouw organisatie?
 • Definieer op basis van een matrix de volwassenheid van een D & A CoE en plot jouw eigen situatie hierop.
 • Richt het D & A CoE schaalbaar in: welk portfolio en welke rollen zijn nodig en hoe implementeer je dat in de tijd.
 • Hoe verkoop je een D & A CoE in je organisatie: op strategisch, tactisch en operationeel vlak, welke marketingmethoden kan je gebruiken, wat zijn je doelgroepen, hoe lever je de “WOW”-factor?

Programma

Dag 1

Op dag 1 beginnen we met de introductie van het D & A CoE ontwikkeld door Gartner, delaatste ontwikkelingen in het data en analytics ecosysteem en hoe je met een modern D & A CoE hier optimaal gebruik van maakt. Hierna introduceren we de op Davenport gebaseerde DIKW matrix om de volwassenheid van een D & A CoE te kunnen meten. Elke as wordt geïntroduceerd op basis van theorie en praktijkvoorbeelden. We sluiten de dag af met de opdracht aan de deelnemers om voor de volgende cursusdag hun eigen D & A CoE te plotten op deze matrix en ook het ambitieniveau voor het komende jaar aan te geven.

Dag 2

Op dag 2 introduceren we het portfolio en de rollen die een D & A CoE moet hebben om optimaal te kunnen functioneren. We presenteren de DIKW ontwikkelingsmatrix hoe je welke rollen en het portfolio moet introduceren om zowel op korte termijn waarde te gaan creëren en je ambitieniveau aan het eind van de door jouw bepaalde periode. Aan het eind van de dag sluiten we af met de opdracht om dit concreet te maken voor je eigen situatie op basis van de uitkomst van je opdracht op dag 1.

Dag 3

Op dag 3 gaan we gaan we dieper in op hoe je je planning en je portfolio gaat uitrollen binnen je organisatie. Wie moet je bereiken, hoe ga je dat doen en met welke specifieke boodschap. De uitkomst van de opdracht op dag 2 is de basis voor het implementatieplan wat we aan het eind van de dag hiervoor opleveren. Daarnaast gebruiken we de Deming Circle om het implementatieproces continu te monitoren en bij te sturen. Na de drie dagen bootcamp ben je op de hoogte van de huidige en toekomstige ontwikkelingen voor je D & A Center of Excellence, heb je je eigen situatie in kaart gebracht en heb je een plan om je geformuleerde ambities te gaan uitvoeren.

Locatie

Leren en studeren in ons Academy lokaal in Nieuwegein is door de inrichting zeer prettig. Je bent van alle gemakken voorzien als aankomend business intelligence professional. Koffie en fris is binnen handbereik en er wordt dagelijks gezorgd voor versnaperingen en een lunch of diner. In het direct aanpalende restaurant kun je een potje poolen of racen op onze Playseat ter ontspanning. 

In het lokaal kun je op het grote scherm de presentatie goed volgen en alle uitleg die gegeven wordt op het elektronische whiteboard, kun je toegestuurd krijgen. Het lokaal is ruim opgezet waarbij het mogelijk blijft om genoeg interactie te hebben tussen de docent en de cursist.

Het is ook mogelijk om de lessen op afstand te volgen. Door middel van het cameravolgsysteem in het lokaal kun je meekijken vanuit huis en heb je dezelfde ervaring als wanneer je in het lokaal zit. Wanneer je je camera aanzet kunnen de docent en cursisten je ook zien en verhoog je de interactie met je medecursisten. Vanaf je werkplek thuis of op kantoor kan je gewoon meepraten met de andere cursisten in het lokaal. 

 

Investering

Investering

De investering voor de gehele Data en Analytics CoE Bootcamp zijn EUR 1850,- (excl. BTW)

In de cursus zijn inbegrepen:

 • 3 lesdagen op locatie of vanaf je werkplek
 • Lesmateriaal & studieboeken
 • Lunch of diner op de lesdagen
 • Koffie, thee, fris en versnaperingen tijdens de lesdagen

Fiscale aftrekbaarheid

Betaal je zelf de opleiding? Dan geldt dat opleidingskosten aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Deze fiscale voordelen zorgen ervoor dat een opleiding minder hoeft te kosten. Voor particulieren geldt een maximale aftrek van €15.000,- met een drempel van €250,-. Kijk voor meer informatie op de site van de belastingdienst en zoek naar: studiekosten.

DIKW Alumni krijgen 10% korting.

Heb je al eens een opleiding, cursus of training bij ons gevolgd dan krijg je van ons 10% korting op de volgende cursus, training of opleiding.

Hiervoor dien je je wel aangemeld te zijn als DIKW Academy Alumni. 

Ben je nog niet aangemeld? 

Doe dat dan via deze link

Aanmelden

Toelating 

Er is geen specifieke voorkennis nodig. Het helpt natuurlijk wel als je al ervaring hebt met bepaalde onderdelen van de opleiding. Bij de Data en Analytics CoE Bootcamp is het bijvoorbeeld handig als je je kennis van beschrijvende en toetsende statistiek hebt opgefrist of als je al ervaring hebt in een scriptingtaal. 

Starten

Het is nog niet bekend wanneer de eerste volgende Data en Analytics CoE Bootcamp start

Aanmelden

Je kan je aanmelden door het formulier in te vullen. 

 

Na je aanmelding:

 • Krijg je de bevestiging dat je ingeschreven bent
 • Je wordt geïnformeerd over het verder verloop van de aanloop naar de cursus
 • 3 weken voor aanvang van de cursus krijg je alle informatie toegestuurd die je nodig hebt om aan de slag te gaan.
  • Routebeschrijving
  • De data van de de lesdagen (i.v.m. vakanties, etc.)
  • De studiewijzer 
Carrière

Wat levert het je op?

De Data en Analytics CoE Bootcamp zorgt voor een brede basis in het vakgebied. Je bent natuurlijk niet gelijk een doorgewinterde specialist maar de certificering garandeert een gedegen kennis van de huidige stand van zaken zoals je dat van DIKW Academy verwacht. 

Door de eindopdracht die je uitvoert gedurende de cursus zorg je ervoor dat al het geleerde in de praktijk wordt gebracht en de kennis op zijn plek valt.

Je zult niet de eerste zijn die hiermee een daverende businesscase voor de investering in deze cursus realiseert!

Bekijk ook wat de gecertificeerde business intelligence professional nu doet op onze Alumni pagina op Linkedin

FAQ

Q: Hoeveel werk-, studie- en contacturen zijn er?

A: We hebben opleidingen van een dag tot een half jaar. De studiebelasting is zo gekozen dat je de opleiding naast je werk kunt doen. Dat wil zeggen dat je naast de opleidingsdag/middag/ avond er vanuit moet gaan dat je nog een avond (3 uur) bezig bent met studeren, opdrachten, etc.

 

Q: Hoeveel tijd besteedt een cursist gemiddeld aan individueel werk en groepsopdrachten?

A: Veel van de opleidingen bij DIKW Academy zijn praktisch ingestoken. Dat wil zeggen dat je hands-on aan de bak moet. Tools installeren, dingen uitzoeken en aan de praat krijgen. Algorithms proberen, testen of dingen werken en of je snapt wat er gebeurt. Daarnaast is in veel opleidingen een praktijkcase die je als team of als individu uitvoert. Als je dat een beetje handig aanpakt zul je zien dat je die opdracht heel mooi kunt gebruiken om een eerste Minimal Viable Product (MVP) op het gebied van data science of data engineering kunt maken voor jouw opdrachtgever. Daarin willen mensen nogal eens erg enthousiast worden en er meer tijd in steken dan zo vooraf hadden gedacht. Maar wel met vaak een heel mooi resultaat.

 

Q: Op welke locatie worden de lessen gegeven?

A: DIKW Academy heeft een opleidingsruimte in Nieuwegein

 

Q: Bieden jullie ook online lessen aan?

A: Ja, we hebben een eigen video conferencing service (Jitsi) en een e-learning platform (Moodle) waar al het materiaal beschikbaar is.

 

Q: Wat voor voorkennis heb ik nodig?

A: Tenzij anders aangegeven bij de opleiding is er geen specifieke voorkennis nodig. Het helpt natuurlijk wel als je al ervaring hebt met bepaalde onderdelen van de opleiding. Bij de Data en Analytics CoE Bootcamp is het bijvoorbeeld handig als je je kennis hebt in een scriptingtaal. Ook voor de Data en Analytics CoE Bootcamp is er echter geen specifieke voorkennis nodig, bij inschrijving ontvang je een document waarin staat hoe je je optimaal kan voorbereiden op de opleiding.

 

Q: Heb ik eigen data nodig om de praktijkopdracht uit te voeren?

A: Je hoeft geen eigen data te hebben om de praktijkopdracht uit te voeren. Ook met een dataset die online te vinden is kun je een mooie praktijkcase maken. De docent zal je begeleiden bij het zoeken naar een geschikte dataset.

Heb je vragen over deze opleiding?

Maak een bel afspraak met één van onze docenten!