Processmining in R

Processmining in R

Business process analyse met bupaR !

Locatie: Nieuwegein

Opleidingsduur: 2 dagen 

Tijd: 9:30 -16:30

Start: 20 en 27 november 2023


Lessen: face to face en online

Kosten: EUR 1150,- (excl. BTW)

Lesdag: maandag

Certificaat: Processmining in R

10% Vroegboekkorting als je je inschrijft voor 25 september 2023


Introductie

Process mining is een familie van technieken op het gebied van procesmanagement die de analyse van bedrijfsprocessen ondersteunen op basis van event logs. Tijdens process mining worden gespecialiseerde datamining-algoritmen toegepast op event-log gegevens om trends, patronen en details te identificeren in eventlogs die zijn geregistreerd door een informatiesysteem.

Process mining heeft tot doel de procesefficiëntie en het begrip van processen te verbeteren.

bupaR is een open-source, geïntegreerde suite van R-pakketten voor de verwerking en analyse van bedrijfsprocesgegevens. Het bestaat momenteel uit 8 pakketten, inclusief het centrale pakket, dat verschillende stadia van een process mining-workflow ondersteunt.

process mining workflow

bupaR biedt ondersteuning voor verschillende fasen in procesanalyse, zoals het importeren van gebeurtenisgegevens, het berekenen van beschrijvingen, procesbewaking en procesvisualisatie. Het centrale pakket, bupaR, bevat basisfunctionaliteit voor het maken van event-log objecten in R. Het bevat verschillende functies om informatie te krijgen over een eventlog en biedt ook specifieke eventlog versies van generieke R-functies.

In deze workshop van 2 dagen ontdek je de  mogelijkheden van business proces analyse in R onder begeleiding van een ervaren coach van DIKW.

Inhoud

Leerdoelstelling

 1. Maken van eventlog objecten, leren omgaan met eventlog data objecten
 2. Exploratief en beschrijvend onderzoek doen van event logs
 3. Opzetten van process analyse workflows
 4. Proces visualisaties maken en interpreteren
 5. Maken van eenvoudige proces dashboards

Programma

Dag 1

De eerste dag staat in het teken van de event log. We gaan event log data inlezen, bewerken filteren en exploratieve en beschrijvende analyses maken van de event log.

Hierbij maken we intensief gebruik van edeaR (Exploratory and Descriptive Event-Data Analysis).

Exploratory and Descriptive Event-Data Analysis

Dag 2

Dag 2 staat in het teken van de process map en proces visualisaties die kunnen worden gemaakt in bupaR.

We gaan aan de slag met de procesmapR en processmonitoR packages zodat weer onze bevindingen uit de event logs als visualisatie pro's kunnen communiceren met onze busness stakeholders.

bupaR

Locatie

Leren en studeren in ons Academy lokaal in Nieuwegein is door de inrichting zeer prettig. Je bent van alle gemakken voorzien als aankomend process mining professional. Koffie en fris is binnen handbereik en er wordt dagelijks gezorgd voor versnaperingen en een lunch of diner. In het direct aanpalende restaurant kun je een potje poolen of racen op onze Playseat ter ontspanning. 

In het lokaal kun je op het grote scherm de presentatie goed volgen en alle uitleg die gegeven wordt op het elektronische whiteboard, kun je toegestuurd krijgen. Het lokaal is ruim opgezet waarbij het mogelijk blijft om genoeg interactie te hebben tussen de docent en de cursist.

Het is ook mogelijk om de lessen op afstand te volgen. Door middel van het cameravolgsysteem in het lokaal kun je meekijken vanuit huis en heb je dezelfde ervaring als wanneer je in het lokaal zit. Wanneer je je camera aanzet kunnen de docent en cursisten je ook zien en verhoog je de interactie met je medecursisten. Vanaf je werkplek thuis of op kantoor kan je gewoon meepraten met de andere cursisten in het lokaal. 

 

Investering

Investering

De investering voor de gehele Processmining in R zijn EUR 1150,- (excl. BTW)

VROEGBOEKKORTING:

Als je boekt voor 26 september 2022 betaal je EUR 999- (excl. BTW) 

In de cursus zijn inbegrepen:

 • 2 lesdagen op locatie of vanaf je werkplek
 • Lesmateriaal & studieboeken
 • Lunch of diner op de lesdagen
 • Koffie, thee, fris en versnaperingen tijdens de lesdagen

Fiscale aftrekbaarheid

Vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten niet meer aftrekbaar. In plaats hiervan komt het STAP-budget.

DIKW Alumni krijgen 10% korting.

Heb je al eens een opleiding, cursus of training bij ons gevolgd dan krijg je van ons 10% korting op de volgende cursus, training of opleiding.

Hiervoor dien je je wel aangemeld te zijn als DIKW Academy Alumni. 

Ben je nog niet aangemeld? 

Doe dat dan via deze link

Aanmelden

Toelating 

Er is geen specifieke voorkennis nodig. Het helpt natuurlijk wel als je al ervaring hebt met bepaalde onderdelen van de opleiding. Bij Processmining in R is het bijvoorbeeld handig als je je kennis van beschrijvende en toetsende statistiek hebt opgefrist of als je al ervaring hebt in een scriptingtaal. 

Starten

De eerstvolgende Procesmining in R start op 15 november 2021

Aanmelden

Je kan je aanmelden door het formulier in te vullen. 

 

Na je aanmelding:

 • Krijg je de bevestiging dat je ingeschreven bent
 • Je wordt geïnformeerd over het verder verloop van de aanloop naar de cursus
 • 3 weken voor aanvang van de cursus krijg je alle informatie toegestuurd die je nodig hebt om aan de slag te gaan.
  • Routebeschrijving
  • De data van de de lesdagen (i.v.m. vakanties, etc.)
  • De studiewijzer 
Carrière

Wat levert het je op?

De opleiding Processmining in R zorgt voor een brede basis in het vakgebied. Je bent natuurlijk niet gelijk een doorgewinterde specialist maar de certificering garandeert een gedegen kennis van de huidige stand van zaken zoals je dat van DIKW Academy verwacht. 

Door de eindopdracht die je uitvoert gedurende de cursus zorg je ervoor dat al het geleerde in de praktijk wordt gebracht en de kennis op zijn plek valt.

Je zult niet de eerste zijn die hiermee een daverende businesscase voor de investering in deze cursus realiseert!

Bekijk ook wat de gecertificeerde process mining professional nu doet op onze Alumni pagina op Linkedin

FAQ

Q: Hoeveel werk-, studie- en contacturen zijn er?

A: We hebben opleidingen van een dag tot een half jaar. De studiebelasting is zo gekozen dat je de opleiding naast je werk kunt doen. Dat wil zeggen dat je naast de opleidingsdag/middag/ avond er vanuit moet gaan dat je nog een avond (3 uur) bezig bent met studeren, opdrachten, etc.

 

Q: Hoeveel tijd besteedt een cursist gemiddeld aan individueel werk en groepsopdrachten?

A: Veel van de opleidingen bij DIKW Academy zijn praktisch ingestoken. Dat wil zeggen dat je hands-on aan de bak moet. Tools installeren, dingen uitzoeken en aan de praat krijgen. Algorithms proberen, testen of dingen werken en of je snapt wat er gebeurt. Daarnaast is in veel opleidingen een praktijkcase die je als team of als individu uitvoert. Als je dat een beetje handig aanpakt zul je zien dat je die opdracht heel mooi kunt gebruiken om een eerste Minimal Viable Product (MVP) op het gebied van data science of data engineering kunt maken voor jouw opdrachtgever. Daarin willen mensen nogal eens erg enthousiast worden en er meer tijd in steken dan zo vooraf hadden gedacht. Maar wel met vaak een heel mooi resultaat.

 

Q: Op welke locatie worden de lessen gegeven?

A: DIKW Academy heeft een opleidingsruimte in Nieuwegein

 

Q: Bieden jullie ook online lessen aan?

A: Ja, we hebben een eigen video conferencing service (Jitsi) en een e-learning platform (Moodle) waar al het materiaal beschikbaar is.

 

Q: Wat voor voorkennis heb ik nodig?

A: Tenzij anders aangegeven bij de opleiding is er geen specifieke voorkennis nodig. Het helpt natuurlijk wel als je al ervaring hebt met bepaalde onderdelen van de opleiding. Bij de opleiding Processmining in R is het bijvoorbeeld handig als je je kennis hebt in een scriptingtaal. Ook voor Processmining in R is er echter geen specifieke voorkennis nodig, bij inschrijving ontvang je een document waarin staat hoe je je optimaal kan voorbereiden op de opleiding.

 

Q: Heb ik eigen data nodig om de praktijkopdracht uit te voeren?

A: Je hoeft geen eigen data te hebben om de praktijkopdracht uit te voeren. Ook met een dataset die online te vinden is kun je een mooie praktijkcase maken. De docent zal je begeleiden bij het zoeken naar een geschikte dataset.

Hugo Koopmans Msc

Hugo Koopmans Msc

Managing Partner & Chief Data Science | CTO Sensing Clues | Docent DIKW Academy…

Lees meer

Bas Beekmans Phd

Bas Beekmans Phd

Senior Data Scientist | Docent DIKW Academy…

Lees meer

Heb je vragen over deze opleiding?

Maak een bel afspraak met één van onze docenten!