Processmining in R

Locatie

Wattbaan 1, Nieuwegein

Aantal bijeenkomsten

2 lessen 

Doorlooptijd

2 weken

Lesdag

Afhankelijk van je startdatum

Lestijden

09:30 – 16:30

Investering

€ 1085

Business process analyse met bupaR

Process mining is een familie van technieken op het gebied van procesmanagement die de analyse van bedrijfsprocessen ondersteunen op basis van event logs. Tijdens process mining worden gespecialiseerde datamining-algoritmen toegepast op event-log gegevens om trends, patronen en details te identificeren in eventlogs die zijn geregistreerd door een informatiesysteem.

Process mining heeft tot doel de procesefficiëntie en het begrip van processen te verbeteren.

bupaR is een open-source, geïntegreerde suite van R-pakketten voor de verwerking en analyse van bedrijfs procesgegevens. Het bestaat momenteel uit 8 pakketten, inclusief het centrale pakket, dat verschillende stadia van een process mining-workflow ondersteunt.

bupaR biedt ondersteuning voor verschillende fasen in procesanalyse, zoals het importeren van gebeurtenisgegevens, het berekenen van beschrijvingen, procesbewaking en procesvisualisatie. Het centrale pakket, bupaR, bevat basisfunctionaliteit voor het maken van event-log objecten in R. Het bevat verschillende functies om informatie te krijgen over een eventlog en biedt ook specifieke eventlog versies van generieke R-functies.

In deze workshop van 2 dagen ontdek je de  mogelijkheden van business proces analyse in R onder begeleiding van een ervaren coach van DIKW.

Leerdoelen

1. Maken van eventlog objecteb, leren omgaan met eventlog data objecten

2. Exploratief en beschrijvend onderzoek doen van event logs

3. Opzetten van process analyse workflows

4. Proces visualisaties maken en interpreteren

5. Maken van eenvoudige proces dashboards 

Programma

Les 1: Event log

De eerste dag staat in het teken van de event log. We gaan event log data inlezen, bewerken filteren en exploratieve en beschrijvende analyses maken van de event log.

Hierbij maken we intensief gebruik van edeaR (Exploratory and Descriptive Event-Data Analysis).

Les 2: Process map en proces visualisatie

Dag 2 staat in het teken van de process map en proces visualisaties die kunnen worden gemaakt in bupaR.

We gaan aan de slag met de procesmapR en processmonitoR packages zodat weer onze bevindingen uit de event logs als visualisatie pro’s kunnen communiceren met onze busness stakeholders.

Docenten

Bel mij

Veelgestelde vragen

We hebben opleidingen van drie dagen tot een half jaar. De studiebelasting is zo gekozen dat je de opleiding naast je werk kunt doen. 

Dat wil zeggen dat je naast de opleidingsdag er vanuit moet gaan dat je nog één avond (3 uur) bezig bent met studeren of opdrachten maken.

Veel van de opleidingen bij DIKW Academy zijn praktisch ingestoken. Dat wil zeggen dat je hands-on aan de bak moet. Tools installeren, dingen uitzoeken en aan de praat krijgen. 

Algoritmes proberen, testen of dingen werken en of je snapt wat er gebeurt. 

 

Daarnaast is in veel opleidingen een praktijkcase die je uitvoert. Als je dat een beetje handig aanpakt zul je zien dat je die opdracht heel mooi kunt gebruiken om een eerste Minimal Viable Product (MVP) op het gebied van data science of data engineering kunt maken voor jouw opdrachtgever. Daarin willen mensen nogal eens erg enthousiast worden en er meer tijd in steken dan zo vooraf hadden gedacht. Maar wel met vaak een heel mooi resultaat.

De locatie van de DIKW Academy is:

Wattbaan 1
3439ML Nieuwegein

 

Onze academy is ingericht op hybride werken. Voor de leeromgeving niet ideaal, maar mocht het een keer net zo uitkomen, sluit je net zo makkelijk online aan. 

Ja. Wij hebben een eigen video conferencing service (Jitsi) en een e-learning platform (Moodle) waar al het materiaal beschikbaar is. 

Het helpt als je al ervaring hebt met bepaalde onderdelen van de opleiding. Bij de opleiding Certified Data Science Professional (CDSP) is het bijvoorbeeld handig als je je kennis van beschrijvende en toetsende statistiek hebt opgefrist, of als je al ervaring hebt in een scriptingtaal. Ook voor CDEP is er echter geen specifieke voorkennis nodig, maar het maakt het wel makkelijker. Bij jouw  inschrijving ontvang je een document waarin staat hoe je je optimaal kan voorbereiden op de opleiding.


Mocht je ergens over twijfelen,  mag je altijd contact met ons opnemen. 

Je hoeft geen eigen data te hebben om de praktijkopdracht uit te voeren. Ook met een dataset die online te vinden is kun je een mooie praktijkcase maken. De docent zal je begeleiden bij het zoeken naar een geschikte dataset.

Nee. Sinds 2022 zijn studiekosten niet meer aftrekbaar van de inkomstenbelasting. 

Neem dan even contact met ons op.