Marc Jacobs

Dr. Marc Jacobs

Marc Jacobs gastdocent statistiek

Bekijk de andere docenten

Ronald Meester

Patrick Meulstee

‘Modellen helpen denkwerelden inzichtelijk te maken’

Marc is datawetenschapper en modelleur. In de afgelopen 10 jaar heeft hij zich voortdurend bezig gehouden met onderzoek, statistiek en modelleren. Ook heeft hij vele verschillende initiatieven rondom statistiek en data-gedreven werken mogen uitwerken in het bedrijfsleven. De belangrijkste les die hij geleerd heeft?
Dat modellen niet op zichzelf kunnen handelen.

 

Om modellen volledig te benutten is het essentieel dat mensen wiskundig weerbaar zijn. Dat je snapt dat een cijfer niet object is en dat een cijfer context nodig heeft. Dat je begrijpt dat een model vol aannames zit en een menselijke product. Dat een model in essentie een mening in wiskundige vorm is.

 

Betekent dit nou dat modellen niet nuttig zijn? In tegendeel! Modellen helpen om denkwerelden inzichtelijk te maken. Maar dan moet je inzetten als begin voor een gesprek en niet als eindpunt. Modelleren is veel meer dan alleen wiskunde, het is ook lezen, tekenen en communiceren.

 

Daarmee staan modellen symbool voor kernelementen van de wetenschap: transparantie en communicatie. Zaak dus om eenieder hierin te onderwijzen.